28 Kasım 2009 Cumartesi

Ezogelin çorbası

























Malzemeler:

biraz sıvı yağ

1 tatlı kaşığı un

2 yemek kaşığı salça

2 çay bardağı mercimek

1 diş sarımsak

1 çay bardağı pirinç

nane, kekik, fesleğen, kimyon, limon tuzu

1 adet tavuk su tablet

Hazırlanışı:

unu sıvı yağda kavuralım

salçayı ilave edip kavurmaya devam edelim

kaynar su ilave edelim

1 diş sarımsağı ezip içine atalım

mercimekleri yıkayıp ilave edelim

mercimekler ezilinceye kadar kaynatalım

pirinci ve baharatları da ilave edelim

pirinçler pişene kadar kısık ateşte pişirelim, servise hazırdır.

Afiyet Olsun...

Kıymalı organik kabak dolması
























Malzemeler:

1 Kg organik Kabak

200 gr Kıyma

pirinç (kabak başına yarım yemek kaşığı)

2 adet kuru Soğan

2 Rendelenmiş Domates

Yarım demet maydanoz

biraz sıvı yağ

nane, kara biber, tuz, yenibahar

Hazırlanışı:

kabakların sap kısımlarından kesip içlerini oyalım

pirinçleri yıkayalım ve kıymaya ilave edelim

domates, sıvı yağ ve baharatları da ilave edelim

maydanozları doğrayalım ve onları da ilave edelim

hepsini karıştırıp kabakların içine dolduralım

tencereye dizelim, üzerine yarıdan fazla kaynar su ilave edelim

kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirelim

Afiyet Olsun...

Beşamel soslu tavuk
























Malzemeler:
1 bütün tavuk

2 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı un

aldığı kadar süt

tuz

karabiber

1 yumurta

300 g rendelenmiş kaşar

Hazırlanışı:

tavuğu haşlayıp didikleyelim

beşamel sos için unu tereyağında kavuralım

sütü ilave edelim,çırpma tel ile topaklanmaması için karıştıralım

muhallebi kıvamında olacak

tuz ve karabiber ilave edelim

ocağın altını kapatıp yumurtayı içine kıralım ve içinde pişmesin diye hemen karıştıralım

tavukları bir borcama yayalım

beşamel sosun içine kaşardan 2-3 kaşık karıştıralım

tavuğun üzerine sosun yarısını döküp karıştıralım

diğer yarısınıda üzerine dökelim

üzerini bir kaşık ile düzeltelim

kalan kaşarıda üzerine serpelim

180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim

isterseniz yanında pilav ile servis yapabilirsiniz

Afiyet olsun...

Hindi haşlama
























Malzemeler:

600-700 gr Hindi eti (ben kemiksiz but kullandım)

3-4 Patates

2 kuru soğan

5 diş sarımsak

1 defne yaprağı

3 adet havuç

tuz, az kekik

Hazrılanışı:

Hindi etleri yıkanıp düdüklü tencereye konur

Soğan iri iri doğranır

sarımsaklar soyulur

Patatesler soyulup iri iri doğranır

havuçlar soyulup dilimlenir

hepsi düdüklü tencereye ilave edilir

üzerine kaynar su eklenip tuz,kekik ve defne yaprağı ilave edilir

15-20 dakika pişirilir

Afiyet olsun...

Sosisli kaşarlı mantar

























Malzemeler:
1 adet kurusoğan

2 diş sarımsak

2 rendelenmiş domates

biraz zeytinyağı

5 adet sosis

1 çaybardağı kaşar

tuz

kekik

1/2 kg mantar

Hazırlanışı:

soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayalım ve zeytinyağında kavuralım

sosisleri dilimleyelim,soğanlar ile birlikte kavuralım

domatesleri ilave edelim,suyunu çekene kadar pişirelim

mantarları iri doğrayalım ve tencereye ilave edelim

tuz ve kekiği ilave edelim

mantarlar bıraktığı suyu çekince ocağı kapatıp kaşarları rendeleyip mantarların üzerine yayalım

kaşarlar eriyince servis yapabiliriz

Afiyet olsun...

27 Kasım 2009 Cuma

Şambale
























Ailemizin favori tatlılarından biri.Kış boyunca haftanın iki günü şambali yapmışımdır.Ertesi gün öğlene kadar bitiyordu ve ben komşularıma bile tattıramadan.Neyse bir keresinde iki misli yapınca tatabildiler.Bu tatlıyı antalyada bir kaç yerde gördüm ama pek fazla bilen yok,oysa izmirde sokaklarda el arabasında satıyorlar.Hazırlamasıda çok çabuk oluyor.Artık ustasımı oldum ney.

Malzemeler:

Şerbet için:

3 su bardağı su

2 buçuk su bardağı tozşeker

biraz limon suyu
Hamuru için:

2 su bardağı irmik

1 su bardağı tozşeker

1 su bardağı yoğurt

1 kabartma tozu

1 vanilya

tepsiye sürmek için pekmez

Hazırlanışı:

ilk önce şerbet için şeker,su ve limonsuyunu 10-15 dakika kadar kaynatalım

soğumaya bırakalım

hamuru için bütün malzemeleri karıştırıp çırpalım

bir kare veya dikdörtgen borcama pekmez sürelim

hamuru tepsiye dökelim ve üzerini düzeltelim

önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim

fırından çıkar çıkmaz dilimleyelim ve şerbeti dökelim

kapattığımız fırına 5 dakika koyalım(şerbetini çekene kadar)

soğuyunca servis yapalım

üzerine isterseniz fırına koymadan önce yerfistığı dizebilirsiniz

servis yaparkende hindistan cevizi koyabilirsiniz

Afiyet olsun...

Patatesli kremalı somon
























Ben bu tarifimi norveçten bir aşçıdan öğrenmiştim.Krema ile yapıldığı için somonun lezzeti daha güzel ortaya çıkıyor.Aslında üzerine havuç ile birlikte brokolide haşlanıp konulabilir,bu kez brokoli koymadan yaptım.
Malzemeler:
4 dilim somon balığı(kişi başı 1 dilim yetiyor,çok doyurucu oluyor)

1 çaybardağı mısırunu

sıvıyağ

3-4 patates

1 kurusoğan

2 diş sarımsak

1 kutu krema

3-4 yemekkaşığı süt

1 tatlı kaşığı tozşeker

tuz

karabiber

2 havuç

birkaç dal brokali

Hazırlanışı:

somonları mısır ununa bulayıp hafifçe kızartalım

bir uygun tepsiye dizelim

soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayalım

bir tencerede soğan ve sarımsakları sıvıyağında kavuralım

patatesleri soyalım ve dilim dilim doğrayalım

soğanlara ekleyip biraz daha kavuralım

kremayı tencereye dökelim

patateslerin üzerini geçecek kadar olması için sütüde ilave edelim

bir tavada şekeri eritelim ve karamelize edelim

karamelize şekeride ilave edelim

tuz ve karabiber ekleyelim

patatesler yumuşayana kadar pişirelim

somonların üzerine yayalım

havuçları soyup verev doğrayalım

brokoli ile birlikte biraz diri kalcak kadar haşlayalım

bunlarıda patateslerin üzerine yayalım

180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirip servis yapalım

Afiyet olsun...

Hindi şinitzel
























Şinitzel tavuk veya hindi ile yapılabilir.Ben bu sefer hindiden yaptım.
Malzemeler:

600-700 g hindi veya tavuk göğüs eti

2 yumurta

1 çaybardağı un

1 su bardağı galeta unu

tuz

karabiber

kızartmak için yağ

Hazırlanışı:

göğüs etini ince ince dilimleyelim

yumurtaları bir tabağın içine kıralım

tuz ve karabiber ilave edip çırpalım

etleri sırasıyla önce una sonra yumurtaya sonrada galeta ununa bulayalım

sıvıyağında kısık ateşte kızartalım

Afiyet olsun...

Kaesekuchen(cheesecake)


Buda benim almanyadan çok sevdiğim bir tarifim.
Malzemeler:(hamur için)

250 g un

125 g margarin

1 yumurta

50 g pudra şekeri

1 çimdik tuz

Üzeri için:
750 g süzme yoğurt

200 g tozşeker

2 yemek kaşığı süt

3 yumurta sarısı+3 yumurta beyazı

50 g eritilmiş margarin

2 kaşık nişasta

biraz limonkabuğu rendesi

Hazırlanışı:

hamur için bütün malzemeler iyice yoğurulup sert bir hamur elde edilir

hamur 15 dakika dinlenmesi için buzdolabında bekletilir

kelepçeli bir kek kalıbı yağlanır ve hamur tezgahta kalıbın büyüklüğünde açılır

kek kalıbına yerleştirilir ve kenarları biraz yukarıya doğru bastırılır

önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10 dakika pişirilir

üzeri için önce yumurta sarıları beyazlarından ayrılır

yumurta beyazları bir kabın içinde kar haline gelinceye kadar çırpılır

ayrı bir kabın içinde diğer malzemelerin hepsi çırpılır

kar halindeki yumurta beyazıda bu harcın içine bir tahta kaşık ile yavaş yavaş karıştırılır

karışımı fırından çıkan hamurun üzerine dökelim ve üzerini düzeltelim

önceden ısıtılmış 175 dercelik fırında yaklaşık 55 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim

soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve dilimleyelim

Afiyet olsun...

Zeytinyağlı bamya



Buzluğumda son kalan bamyayı pişirdim.














Malzemeler:
1/2 çaybardağı zeytinyağı

1/2 kg bamya

2 rendelenmiş domates

1 kuru soğan

1 kaşık salça

1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında sararana kadar kavuralım

domatesleri ve salçayı ekleyip biraz daha kavuralım

bamyaları ilave edelim ,limosuyunu üzerine gezdirelim

bamyalar dağılmasın diye çok hafif karıştıralım

1/2 çaybardağı kadarda sıcak su ilave edelim ve kısık ateşte bamyalar pişene kadar pişirelim

Afiyet olsun...

Yoğurtlu semizotu
























Semizotunu ben her türlü severim.Faydaları çok fazla.Örneğin kanı temizliyor,idrar söktürüyor,sinir krizini ve beyin yorgunluğunu geçiriyor,böbrekteki kum ve taşları döküyor,kilo vermeye yardımcı oluyor,kabızlığa iyi geliyor,daha birçok faydası var.Çiğ olarak tüketilmesi daha sağlıklı olduğu için ben yoğurtlusunu daha çok yaparım.Semiz otlarını yıkayıp doğruyorum,süzme yoğurduna sarımsak karıştırıp,semizotlar ile karıştırıyorum.üzerine pulbiber serpiyorum.
Afiyet olsun...

Havuç reçeli
























Bu havuç reçelini bir kaç yıl önce izmirde tatmıştım.Bir reçel sever olarak denemem gerekiyordu.Nasıl yapıldığını tam olarak bilmiyordum,sadece düdüklü tencerede pişirildiğini hatırladım ve kendimce yaptım.Gerçekten çok güzel,değişik bir tat,havuca benzemiyor.Ben tatlı olarak yedim,tatlı niyetine.
Malzemeler:
1 kg havuç

1 kg tozşeker

1/2 limon suyu

Hazırlaması:
havuçların kabuklarını kazıyalım,yıkayıp rendeleyelim

düdüklü tencerede şeker ve limon suyu ile karıştıralım

hiç su koymadan kapağını kapatalım

fısladıktan sonra altını kısıp,10 dakika pişirelim

soğuttuktan sonra kavanoza doldurabilirsiniz

Afiyet olsun...

Arpa şehriyeli çorba
























Malzemeler:

2 rendelenmiş domates

1 yemek kaşığı salça

1 l etsuyu

1 çay bardağı arpa şehriye

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1/2 çaykaşığı fesleğen

1 çaykaşığı nane

tuz

Hazırlanışı:
sıvıyağda domatesleri bir tencerede suyunu çekene kadar pişirelim

salçayı ekleyelim

etsuyunuda ilave edelim,kaynayınca

şehriyeleri içine atalım

şehriyeler pişince baharatları ilave edelim

Afiyet olsun...

Peynirli börek



















Malzemeler:

* 5-6 yufka

* 500 g beyaz peynir veya lor peyniri

* 2 adet kurusoğan

* 1/2 çaybardağı sıvıyağ

* 1 su bardağı yoğurt

* 1 çaybardağı süt

* 1/2 demet maydanoz

* 1 yumurta
Hazırlanışı:

* fırın tepsisini yağlayalım

* maydanozları ve soğanları doğrayıp peynir ile karıştıralım

* sıvıyağ,yoğurt,süt ve yumurtayı bir kabın içinde çırpalım

* 1 yufkayı ,kenarları dışarı taşacak şekilde tepsiye serelim

* sıvı karışımdan yufkanın üzerine gezdirelim

* ikinci yufkayı büzştürerek diğerinin üzerine yayalım

* peynirli karışımın yarısınıda onun üzerine yayalım

* üçüncü yufkayı yine aynı şekilde yayalım

* kalan peynirli karışımı üzerine serpelim

* diğer yufkalarıda aynı şekilde devam edelim

* en son tepsiden sarkan yufkaları tepsinin üzerine örtelim

* en üste sıvı karışımdan sürelim

* sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
Afiyet olsun...

Közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber salatası



















Malzemeler:

* 3 büyük patlıcan

* 3 kırmızı biber

* 1 diş sarımsak

* zeytin yağı

* tuz

* balsamik sirke
Hazırlanışı:

* patlıcan ve kırmızı biberleri közleyelim

* kabuklarını soyup,doğrayalım

* sarımsağı ezelim ve hepsini birlikte karıştıralım

* istenilen miktarda zeytin yağı,tuz ve balsamik sirke ilave edelim,karıştıralım

* servise hazırdır
Afiyet olsun...

Balık fileto
























Ben karakulak balığı kullandım,isteyen başka bir balık kullanabilir.Bu balığı ilk kez yemiş olduk.Bir balık sever olarak ,yediğim en lezzetli balıklardan biri.Balık çok sağlıklı olduğundan,mutlaka haftada bir kez tüketilmeli.Ayrıca yağsız olduğu için kiloda yapmaz.
Malzemeler:

* 1 büyük balık filetosu

* 1 buçuk bardak mısır unu ve un karışımı

* tuz

* 1 çaybardağı sıvıyağ
Hazırlanışı:

* balıkları yıkayalım

* bir tabağın içine mısırunu+un karışımını dökelim ve balıkların iyice her tarafına buluyalım

* yağı tavada kızdıralım ve balıkları arkalı önlü kızartalım

* yanında salata veya mezeler ile servis yapabiliriz
Afiyet olsun...

İzmir köfte
























Malzemeler:

_ 500 g kıyma

_ bayat ekmek

_ 2 kuru soğan

_ 1/2 demet maydanoz

_ tuz

_ karabiber

_ 1 diş sarımsak

_ 1 yemek kaşığı salça

_ 2-3 kaşık sıvıyağ
Hazırlanışı:
_ 1 soğan rendelenir

_ kıyma,soğan,ekmek içi,maydanoz,tuz ve karabiberi birlikte yoğuralım

_ kıymayı parmak büyüklüğünde şekillendirelim

_ patateslerde aynı büyüklükte doğranır

_ soğan ve sarımsak yağda kavrulur

_ salça eklenir,biraz daha kavrulur

_ patateslerde ilave edilir,kavurmaya devam edilir

_ patateslerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir

_ suyu kaynayınca köfteler teker teker içine atılır

_ kısık ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir

_ tuz eklenir,servise hazırdır
Afiyet olsun...

25 Kasım 2009 Çarşamba

Tonbalıklı makarna
























Malzemeler:

1 paket kelebek makarna

2 kutu tonbalığı

2 kaşık margarin

2 kaşık un

3 bardak süt

tuz,karabiber

200 g rendelenmiş kaşar

Hazırlanışı:

Makarnayı tuzlu suda haşlayalım.Suyunu süzüp,yağlanmış bir borcama dökelim.Tonbalığınıda ilave edip karıştıralım.Beşamel sos için margarini eritip unu kavuralım,sütüde ekleyip kısık ateşte topaklanmaması için koyulaşana kadar karıştıralım.Tuz ve karabiber ekleyip,sosu makarnanın üzerine döküp karıştıralım.Son olarak kaşarı üzerine yayıp üzeri kızarana kadar fırında pişirelim.

Afiyet olsun...

İçbaklalı enginar



Hangi sebze olursa olsun ,çok severim.Tam mevsiminde olursa tabi daha güzel olur.Faydaları ise saymakla bitmez.Yapılışı çok basit,sadece baklaların kabuklarını soymak biraz oyalayıcı.Bir bıçak yardımı ile daha basit oluyor.Enginarlarıda soyulmuş ve limonlu suyun içinde bekletilmiş alırsanız işiniz daha kolay.

Malzemeler:
5 adet soyulmuş enginar

250 g kabukları soyulmuş içbakla

1 soğan

1/2 çaybardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı un

1 kesmeşeker

1/2 limon suyu

tuz

1/2 demet dereotu

Hazırlanışı:

Soğanı zeytinyağında kavuralım,unu ekleyip bir iki karıştırıp enginar ve baklaları ilave edip biraz daha kariştıralım,şeker,limon,tuz ve üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip enginarlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim.Piştikten sonra dereotunu ilave edelim.Soğuk servis yapalım.
Afiyet olsun...

Kremalı havuç çorbası


Malzemeler:




  • 2 havuç
  • 1/2 çaybardağı çiçek yağı veya zeytin yağı
  • 2 kaşık un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 bardak süt
  • tuz
  • kuru nane
Hazırlanışı:



Rendelenmiş havuçları yağ ile biraz kavuralım ve sıcak su ekleyip havuçlar pişene kadar kaynatalım.Unu sulandırıp,çorbadan birkaç kaşık ilave edip karıştıralım ve tencereye ilave edelim.Un kokusu gidene kadar kaynatalım.Aynı kabın içerisinde yumurta sarısı ile sütü çırpalım.Yine çorbadan birkaç kaşık ilave edip,tencereye ilave edelim.Bir iki kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp tuz ve nane ekleyelim.

Afiyet olsun...

24 Kasım 2009 Salı


Hindi külbastı için istenilen miktarda hindi göğüs etini yarımşar çay kaşığı kırmızı toz biber,kişniş,karabiber ve kekik ile harmanlayıp az yağda kızartılır.
Pilav için malzemeler:
4 çaybardağı baldo pirinç
5 buçuk çaybardağı su(et veya tavuk suyu da olabilir)
istenilen miktarda tereyağı ve biraz çiçek yağı
tuz
Pirinçler kaynar su ve biraz tuz ile en az bir saat ıslatılır.Biraz çiçek yağında şehriyeler biraz kavrulur,ardından tereyağ ilave edilip birazda tereyağ ile kavrulur,pirinçlerde ilave edilip kavrulur,su ve tuz ilave edilip kaynatılır.Kaynamaya başlayınca kapağı kapatılır ve bir daha karıştırılmaz.Suyunu çekince ocağın altı kapatılır ve demlenmeye bırakılır.Afiyet olsun...

Soğanlı turta




Malzemeler:

1 kg un
1 yaşmaya
1/2 çaybardağı zeytinyağı
1 bardak ılık süt
aldığı kadar ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
tuz
1 paket margarin
1 kg kuru soğan
2 kaşık un
5 yumurta
2 kutu krema
bol karabiber
Hazırlanışı:

Un,maya,zeytin yağı,süt,su,şeker ve tuz ile ele yapışmayacak şekilde hamur hazırlanır ve kabarmaya bırakılır.Margarin eritilip,yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur ve ocağın altı kapatılır.Un,çırpılmış yumurtalar,krema,tuz ve karabiber ilave edildikten sonra karıştırılır.Yğlanmış fırın tepsisine hamur yayılır ve üzerine üst harcı yayılır.Üzeri kızarana kadar fırında pişirilir.Biraz soğuduktan sonra servise hazır.

Afiyet olsun...