25 Ocak 2010 Pazartesi

Kıymalı lahana sarması



















Lahana sarmasını hiç yapmam,oğlum Fırat hatırlattı bana,bende yaptım.
Malzemeler.
  • 1 orta boy lahana
  • 200 g kıyma
  • 2 kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 demet maydanoz
  • tuz,karabiber,yeni bahar
Hazırlanışı:
  • lahananın ortasındaki koçanı huni şeklinde çıkaralım
  • lahana yapraklarını teker teker ayırıp kaynar tuzlu suda 1-2 dakika kaynatalım
  • bir kevgir yardımı ile yaprakları süzerek çıkaralım
  •  iç malzemelerini hazırlamak için önce soğanları ve maydanozları ince ince doğrayalım
  • diğer malzemelerle karıştıralım
  • lahana yapraklarını sert kısımlardan ayırarak iç harcını içine saralım
  • bir tencereye ayırdığımız sert kısımları döşiyelim
  • üzerine sardığımız lahanaları dizelim
  • üzerinede tencerenin çapına uygun bir tabağı ters çevirip koyalım
  • üzerinede lahanaları geçecek kadar salçalı sıcak su ilave edelim
  • kaynayınca ocağın altını kısıp,iç harcı pişesiye kadar pişirelim
  • pişen lahanaları dikkatli bir şekilde servis tabağına çıkarıp,limon suyu ile servis yapalım
Afiyet olsun...

22 Ocak 2010 Cuma

Kuru biber kızartması

Bugün antalyada hava çok yağmurlu,en sevdiğim bir gün.Sıcacık kahvemi yudumluyorum,demeyim keyfime,allaha şükür çok huzurluyum.Dün eski komşularımla günüm vardı,gün bendeydi.Bende peynirli börek,saray sarma ve makarna salatası yapmıştım,herkes çok beğendi.Bir güzel afiyetle yendi hepsi.Resimler maalesef yok,çekmeye fırsatım olmadı.Ama bu hafta yine misafirlerim gelcek,çocuklar aynılarını yapmamı istiyor,ozaman çekerim inşallah resimlerini.Neyse,bende yine geçen gün yatığım kuru biberimi yazayım.Yazın salihliden gelen biberlerimi kurutmuştum,onları kaynar suda biraz haşladım,suyunu süzüp tavada sıvıyağında biraz kavurdum,üzerinede sarımsaklı yoğurt ile servis yaptım.

Afiyet olsun...


Elmalı turta

Yine bir değişik turta tarifi daha .Bu turtayı ben yıllar önce almanyada yapıyordum,nedense hiç bir daha yapmamışım.Gerçi herkesin bildiği bir tariftir ama bilmeyenlere mutlaka tavsiye ederim.
Malzemeler:
  • 1 yumuşak margarin
  • 1 çaybardağı sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • 1 yumurta(ben kullanmadım,kullanmazsanız hamur ağızda dağılıyor)

İç malzemeler:
  • 6-7 rendelenmiş elma
  • 1 çaybardağı şeker ve
  • 1 çay kaşığı tarçın ile kavrulur
Hazırlanışı:
  • hamur malzemeleri ile ele yapışmıcak bir hamur yoğuralım
  • hamurdan 1/4 parça ayıralım ve buzluğa koyalım
  • diğer hamuru yağlanmış bir tepsiye yerleştirelim
  • üzerine elmalı harcı yayalım
  • en üstede buzlukta biraz donmuş olan kalan hamuru rendeleyelim
  • 180 derecelik fırında üzeri biraz kızarasıya kadar pişirelim
  • fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serperek servis yapalım
Afiyet olsun...


20 Ocak 2010 Çarşamba

İçli köfte






Eşim sürekli içli köfte yapmamı istiyordu,bende birkaç kez denememe rahmen bir türlü tutturamıyordum kıvamını.Daha yapılışını bile görmeden kıvamını nasıl tutturabilirimki?Arkadaşım Esma ve Handan sağolsunlar,gelip bana içli köftenin yapılışını gösterdiler.Okadarda zor değilmiş bence.Bu tariften tam 34 tane çıktı.




































Malzemeler:
2 kase ince bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 yumurta
7 yemekkaşığı un
2 çaybardağı irmik
tuz,karabiber,kimyon ve nane

İç malzemeler:
350 g orta yağlı kıyma
3 kuru soğan
yarım demet maydonoz
tuz,karabiber,kimyon
ceviz
kızartmak için bolca sıvıyağ

  Hazırlanışı:
bulgur ve irmiği bir tepsiye alalım
üzerini ıslatacak kadar sıcak su ilave edelim ve üzerine bir kapak kapatarak 15 dakika bekletelim
diğer malzemeleride ilave edelim ,azar azar su ilave ederek,çiğ köfte yoğurur gibi yoğuralım
yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım
resimde görüldüğü gibi elimizde oval şekli vererek ,parmağımızla içini açalım
içine kıymalı içten bolca dolduralım ve ağzını iyice kapatalım
köfteleri bir tepsiye yapışmıyacak şekilde dizelim
kızartmadan önce yarım saat veya bir saat dinlendirelim
bol kızgın yağda kızartıp servis yapalım

Afiyet olsun...

15 Ocak 2010 Cuma

Zeytinyağlı portakallı kereviz



Uzun zamandır çok yoğun olduğumdan,bloğuma  hiçbirşey ekleyemedim,tariflerimde birikti .Bartu doğduğundan beri neredeyse hiç dışarı çıkamadım.Artık Bartu 1 yaşına bastı.7 ocakta doğumgünü vardı . Taşınma telaşından dolayı, sadece bir hazır pasta ile arkadaşlarla kutladık,inşallah oğluşumun ikinci doğumgününü çok daha güzel kutlarız.Çok şükür taşınma işide bitti.Bende gezmekten fırsat buldukça birşeyler eklerim artık.
Eşim kerevizi sevmediği için evde kereviz pişmezdi.Ama eşimin halasının kızı Ayber ablam bana birde portakallı denememi tavsiye edince olay değişti.Artık eşim her hafta kereviz diye tutturuyor.
Malzemeler:
  • 2 kereviz
  • 2 patates
  • 3 havuç
  • kereviz yaprağı
  • 1 kurusoğan
  • 4 portakalın suyu
  • 1 limonsuyu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı tozşeker
  • tuz
  • 1/2 çaybardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
  • kereviz ve patateslerin kabuklarını soyalım ve doğrayalım
  • soğanı yemeklik doğrayalım
  • havuçların kabuklarını kazıyıp dilimleyelim
  • kerevizin yapraklarınıda doğrayalım
  • bir kabın içine su dolduralım ve içine limonsuyunun yarısını ve unu koyup karıştıralım
  • sebzelerin hepsini suyun içine atalım ve içinde biraz bekletelim
  • suyun içinden harmanlayıp çıkaralım ve tencereye alalım
  • üzerine kalan limon suyunu,portakal suyunu,şekeri,tuz ve zeytinyağını ilave edelim
  • kaynamaya başlayınca en kısık ocakta pişirelim
Afiyet olsun...