8 Aralık 2009 Salı

Patlıcanlı börek,sakızlı muhallebi ve kısır




İki hafta önce arkadaşım Canan erzincana gitmeden önce yine biraradaydık.Münevver ile birlikte kısır,sakızlı muhallebi ve patlıcanlı börek yaptık.Canan bir an önce gelsin artık.Canan'ında sitesinde patlıcanlı börek var,biraz farklı ama oda çok güzel.



Kısır:

Malzemeler:

kişi başı 1 çaybardağı ince bulgur

2 çaybardağı kadar zeytinyağı

2 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı salça

nane

maydanoz

limon suyu

tuz

Hazırlanışı:

bulguru tuz ve nane ile bir kabın içine koyalım

üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edelim ve üzerini bir kapak ile kapatalım

soğanları yemeklik doğrayalım

zeytinyağında kavuralım(isteyen çiğden kullanabilir)

salçayıda ilave edip kavuralım

kabaran bulgurun içine soğanları karıştıralım

diğer malzemeleride bulgura ekleyelim

isteğe göre salatalık,domates,taze soğan ve değişik baharatlarda ilave edbilirsiniz

Sakızlı muhallebi:

Malzemeler:
1 l süt

2 türk kahve fincanı un

1 bardak tozşeker

1 falım sakız

1 vanilya

125 g margarin

Hazırlanışı:
margarin ve vanilya hariç tüm malzemeleri bir tencerede karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim

koyulaşan muhallebiye vanilya ve margarini ilave edeim

margarin erirince ocağı kapatalım

ıslatılmış bir tepsiye dökelim ve üzerini düzeltelim

soğuyunca servis yapabiliriz

Patlıcanlı börek:

Malzemeler:

1 kg yufka

150-200 g kıyma

1 kurusoğan

1 diş sarımsak

3-4 patlıcan

2 rendelenmiş domates

1 çaybardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

1 çaybardağı süt

1 yumurta

tuz,karabiber

1/2 demet maydanoz

Hazırlanışı:

soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayalım

sıvıyağın yarısında kavuralım

kıymayıda ilave edlim,kavurmaya devam edelim

kıymanın rengi değişince soyulup,küçük doğranmış patlıcanlarıda ilave edip kavuralım

domateside ilave edlim,biraz kavuralım

tuz,karabiber ve maydanozu ilave edelim

yufkanın birini yağlanmış tepsiye kenarları dışarıya sarkcak şekilde serelim

yoğurt,kalan sıvıyağ,süt ve yumurtayı çırpalım

yufkanın üzerine bir fırça yardımı ile yoğurtlu harçtan sürelim

ikinci yufkayı buruşuk bir şekilde diğerinin üzerine koyalım

yoğurtlu harçtan sürelim

üçüncü yufkayıda aynı şekilde koyalım

patlıcanlı harcı yufkanın üzerine yayalım

diğer yufkalarıda aynı şekilde üzerine serelim

en üstteki yufkanın üzerine sarkan yufkaları kapatalım

yoğurtlu harçtan sürüp önceden ısıtılmış fırında pişirelim

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok önemli